Det är förmodligen ingen överraskning att världens största sport även toppar listan i Sverige. Som publiksport håller fotboll också täten med ett stort intresse i hela landet. Men hur kommer det sig att fotboll är så pass populärt även i Sverige, där vi inte ens har gräsplaner att spela på året runt?

Enkla regler – lite utrustning

Att spela fotboll är knappast någon komplicerad sport, tvärtom är det en sport du lätt kommer in i och med få regler. Det är dessutom en “billig” sport i den mening att du inte behöver mer än ett par fotbollsskor (om träningen är seriös) och en boll att träna med. Simpelheten med fotboll som sport är allmänt känt och något som bevisas när vi ser barn och ungdomar lira boll i områden som knappast är förknippade med lyx eller rikedom. Fotboll är helt enkelt en sport som välkomnar alla oavsett klass eller bakgrund.

Gemenskap och föreningsliv

Det är idrottsföreningarna som ser till att arenor hålls igång och att lokala fotbollsklubbar har omklädningsrum. Utanför planen är det i omklädningsrummet fotbollens gemenskap skapas, vilken är ett signum för sporten. Ett lag består inte sällan av upp mot 20-talet spelare samt tränare, vilket innebär att gruppkänslan blir viktig. I ungdomsverksamheten genomsyras gemenskapen på många plan; från det att barnen tar sällskap till träningarna och bär samma matchkläder till interna hejaramsor innan matcher. Inte sällan genererar fotbollen även en slags gemenskap bland föräldrar som hejar på sina barn under matcher och hjälper varandra med körning till och från träningar.

Folkkär sport

Trots det faktum att Sverige vädermässigt inte bjuder på gröna gräsmattor året runt, har fotboll lyckats etablera sig som vår största idrottt. Numera finns det dessutom inomhushallar med konstgräs att träna på under vinterhalvåret. Varje år utför SportNavigatorn en undersökning över svenskars allmänna idrottsintresse och de senaste siffrorna visar att fotboll är den klart populäraste sporten. Siffrorna visar även att fotbollsintresset tycks öka och gör därmed glappet till övriga sporter än större.